7 rákkeltő adalékanyag

Az élelmiszeripar a gyártási eljárások során számos olyan adalékanyagot használ, melyek fokozzák az ételek ízét, vonzóbb színüket vagy éppen hosszabb eltarthatóságukat biztosítják. Ezek az adalékanyagok azonban sokszor nem veszélytelenek: hosszú időn át nagyobb mennyiségben fogyasztva elősegíthetik a rák kialakulását. Tudd meg most, milyen élelmiszerek címkéjén kell keresi a veszélyes E-számokat.

1. Az akrilamid elsősorban a magas hőmérsékleten – 120 fokon – hevített szénhidráttartalmú élelmiszerekben van jelen. Legnagyobb mennyiségben azonban a különböző chipsekben és húsokban található.

2. Az eritrozin – E127 – egy mesterséges színezék, amely elsősorban szörpökben és piros színű üdítőitalokban fordul el. Bár viszonylag gyorsan kiürül a szervezetből, ez az adalékanyag nagy mennyiségben fogyasztva elősegítheti a pajzsmirigydaganat kialakulását.

3. A nátrium-glutamát – E621 – a legismertebb ízfokozó. Kereskedelmi forgalmazása a gyorsétterem-hálózatok termékeinek elterjedésével nőtt komoly méretűre.

4. A többek között sütemények, kekszek, fagylaltok színezésére használt brillantkék – E133 – vízoldékony színezőanyag, viszonylag gyorsan kiürül a testből, ezért a klinikai vizsgálatok során veszélytelennek bizonyult. Egyes állatkísérletek azonban kromoszómakárosodást mutattak ki fogyasztása során.

5. A felvágottak gyártása során használt, baktériumölő hatású nátrium-nitrit – E250 – a gyomorba és a tápcsatorna további részeibe jutva  nitrózaminná alakul, és DNS-károsodást okoz. Engedélyezett napi mennyisége – testtömegtől függően – körülbelül 2-6 mg.

6. Az aszpartám – E951 – nevű édesítőszer folyamatos viták tárgyát képezi. Az Európai Ramazzini Intézet 2005-ben megjelent tanulmánya szerint valószínűsíthető a rák kialakulása és az aszpartám adalékanyag fogyasztása közötti összefüggés. Többek között cukormentes lekvárok, zselék, desszertek édesítésére használják.

7. A light üdítőkhöz, fogyókúrás élelmiszerekhez, dzsemekhez használt ciklamát – E952 – olyan mesterséges édesítő, mely 30-szor édesebb, mint a cukor. A hivatalos adatok szerint az élelmiszerekben alkalmazott mennyiségben ártalmatlannak számít, ám állatkísérletek tanúsága szerint rákkeltő.

(forrás: femina.hu)404