A háziállatok gyógyítanak?

Azon túl, hogy elválaszthatatlan társaink minden pillanatban, háziállataink segítségével gyógyulhatunk is. Íme néhány érdekesség különleges erejükről, például miként befolyásolják a vérnyomásunkat vagy éppen hangulatunkat négylábú kedvenceink.

Az állatok pozitív hatása a lélekre

Kutatások bizonyították, hogy azok az emberek, akik háziállatot tartanak, jobb lelki egészségnek örvendenek, mint azok, akik nem osztják meg otthonukat házi kedvenccel. Sok ember számára a háziállata igazi társává vált, sőt az állattartók többsége kedvencét teljes jogú családtagnak tekinti. A gondoskodásra házi kedvenceink feltétel nélküli szeretettel, ragaszkodással felelnek, ők azok, akik a legjobban örülnek nekünk, mikor belépünk az ajtón, még akkor is, ha alig 10 percet voltunk távol.

Állat-terápia

Bár az állatokkal való kapcsolat nem helyettesíti az emberi kapcsolatokat, ennek ellenére jelentős érzelmi kötődést jelenthetnek. Nem véletlen, hogy szerte a világban alkalmaznak állat-terápiákat, leginkább USA-ban jellemző, hogy idős-otthonokban és kórházakban látogatást tesznek általában kutyákkal, hogy jobb kedvre derítsék és feltöltsék energiával a betegeket illetve időseket. A szellemileg vagy testileg leépült gyerekeknek szintén segítséget nyújthatnak az állatok; a lovaglás javítja a mozgáskoordinációt, segíti a beilleszkedést és még a beszédzavarok kezelésében is használható. A beteg emberek teljes értékűnek érezhetik magukat, hiszen az állatok nem tesznek különbséget egészséges és beteg között.

Lovas terápiát cerebrális eredetű bénulásban szenvedők gyógyítására is alkalmaznak, míg delfinekkel tanulnak meg kommunikálni az autista gyerekek. Az állat jelenléte segíthet a páciens érzelmi, szociális és fizikai funkcióit javítani. Nem beszélve a vakvezető kutyákról, akik hatalmas segítséget jelentenek gazdájuknak, hasonlóképpen, mint a halláskárosultak jelzőkutyái és a mozgássérülteket segítő ebek.

Depresszió ellen, gyerekek mellé

Az állatok jelenléte enyhítheti a depressziót is, közelségük a stresszt is csökkenti; vizsgálatok bizonyítják, hogy ha az ember ölébe kutya vagy egy doromboló cica fekszik, akkor akár 20%-kal is csökkenhet a vérnyomása. Emellett a háziállatot tartók koleszterint szintje is alacsonyabb, mint azoknak, akik nem élnek együtt háziállattal. A gyerekek számára is hasznos, ha gondoskodhatnak kedvencükről, hiszen ez fejleszti szociális kompetenciájukat és felelősségteljesebbek lesznek.

Segít kapcsolatot teremteni

Az állattartás számos pozitív hatásán túl fejleszti az emberi kapcsolatokat és segít új ismeretségeket kialakítani; beszédtémát jelent, így könnyebben összeismerkedhetünk hasonló gondolkodású állatbarát emberekkel. Gondoljunk csak bele, nem egy eset volt már, hogy kutyasétáltatás közben barátság vagy akár szerelem született. Egy állat kellő törődést igényel, és ha megkapja azt, akkor rengeteg szeretetet és kellemes percet okoz.

(forrás: femcafe.hu)404