Az a fránya migrén…

Ősszel a változékony időjárás miatt sokan szenvedünk fejfájástól és migrénektől. Hasogat, szúr, nyom, tompán dübörög, de a cél minden esetben azonos: minél hamarabb megszüntetni! Ebben segítünk most nektek néhány jótanáccsal és gyógynövénnyel.

A fejfájásnak két alaptípusa van: az egyik a primer (ilyen például a migrén), aminek nem ismert az oka. A másik a szekunder, ami valamilyen ismert okból eredeztethető, pl. a koponyában lévő tumorból.

Cluster fejfájás

A cluster fejfájás idegrendszeri eredetű féloldali fejfájás, ami rohamokban jelentkezik. Krónikus, ritka, és elég nehezen kezelhető.

Étrend-kiegészítő, ami segíthet: Melatonin (csökkenti a fejfájás erősségét és gyakoriságát)

Gyógynövény, ami segíthet: Cayenne

 

Migrénes fejfájás

A migrénes fejfájás általában egy jól behatárolható területen kezdődik, és aztán átterjed egyéb helyekre is. Általában a migrénben szenvedők állapotát rontja a fény, a legtöbben fekve, sötét szobában, vagy letakart arccal bírják a legjobban a rohamot.

A rohamot megelőző tünetek lehetnek: depresszió, ingerlékenység, nyugtalanság, étvágytalanság és látási zavarok (például, villódzó fények ugrálnak a szemünk előtt). Gyakran okoz erős hányingert, illetve hányást.

Étrend-kiegészítők, amik segíthetnek: Magnézium (csökkenti a migrénes rohamok gyakoriságát), B2-vitamin (csökkenti mind a gyakoriságát, mind az erősségét), 5-HTP (csökkenti a gyakoriságát és erősségét is)

Gyógynövény, ami segíthet: Őszi margitvirág (csökkenti az erősségét, időtartamát és gyakoriságát), Ginko Biloba

 

Feszültség okozta fejfájás

A feszültségből eredő fejfájás általában egy tompa, tartós fájdalom a nyakban, és a fej alsó hátsó részében, a tarkó tájékán. Általában nyaki, feszült gócokkal jár együtt, és sok ilyen jellegű tüneteket tapasztaló beteg, lüktető fejfájásra panaszkodik. Általában ingerlékenység, álmatlanság és extrém fáradtság kíséri.

Étrend-kiegészítő, ami segíthet: L-5-hydroxytryptophan (5-HTP) (csökkentheti a fejfájás gyakoriságát és erősségét)

Gyógynövény, ami segíthet: Borsmentaolaj (nyugtató, fájdalomcsillapító hatású)

 

A fáradtság, feszültség okozta-, illetve primer fejfájás esetén eredményes lehet – az előző megoldásokon kívül – a hideg arczuhany. Zuhanyoztassuk  homlokunkat, és arcunk két oldalát felváltva pár percig, majd egy kis pihenő után ezt megismételhetjük egyszer-kétszer! Felfrissít, és oldja a fejben lévő feszültséget.

Kínzó fejfájás esetén tehát, érdemes először a természetes készítményeket, gyógynövényeket alkalmaznunk, hogy amennyire csak lehet, megkíméljük immunrendszerünket a mesterségesen előállított gyógyszerektől. A gyógyszerek másik hátránya, hogy gyakori alkalmazásuk miatt szervezetünk hozzászokhat, ami egy idő után gyengíti hatásukat, így igyekezzünk csak a legvégső esetben alkalmazni őket!

(forrás: napidoktor.hu)

 

Mindezek mellett fogyasszatok sok-sok folyadékot, mert sok esetben a fejfájás a folyadékhiány egyik jele! A folyadékot kúraszerűen kiegészíthetitek desztillált vizünkkel is!404