Íme, a legerősebb náthaűző gyógynövények

A változékony időjárás szépen megágyazott a baciknak, így sokan köhögnek, prüszkölnek, trombitálnak a náthától. Ha a patikákban otthagyott tetemes összegek ellenére sem szűnnek a tünetek, próbáld ki a legerősebb náthaűző gyógynövényeket!

 

Csipkebogyó

A csipkebogyó tulajdonképpen a vadrózsa – Rosa canina – termése, a rózsabokrokon található, miután a rózsák elvirágzottak. C-vitamin-tartalma jelentős: 100 gramm csipkebogyóban fajtától függően több mint 200 mg van az immunerősítő vegyületből. A meleg csipkebogyótea ezért hatékony természetes gyógymód lehet megfázás esetén.

Borsmenta

A borsmenta – Mentha piperita – illóolaja nagy arányban tartalmaz mentolt, mely fertőtlenítő, hűsítő és vérkeringést fokozó hatással bír. Náthás megbetegedés esetén inhalálj a növényból készült olajjal, valamint fogyassz forró borsmenta teát.

Hagymafélék

A fokhagyma és általában a hagymafélék számos jótékony egészségügyi hatással bírnak, antibiotikus tulajdonságuktól kezdve, a koleszterincsökkentőig. A fokhagymát és a vöröshagymát érdemes bevetned a nátha és megfázás esetén is  – kéntartalmú vegyületeiknek köszönhetően enyhítik a tüneteket.

Csillagánizs

A csillagánizs – Illicium verum – egy Dél-Ázsiában termesztett örökzöld fa – az Anisi stellati fructus – termése. Fogyasztásával serkentheted szervezetedben a nátha és az inlfuenzavírusok szaporodását gátló fehérjének, az interferonnak a termelődését.

Gyömbér

A gyömbér természetes köhögéscsillapítóként hat, és a megfázás számos más tünete ellen is hatásos. Összehúzza az orr és a torok vérereit, így enyhíti a hurutos-dugulásos tüneteket. Mivel a gyógyhatású fűszernövénnyel izzadást is előidézhetsz, akár a lázas megbetegedés esetén is segítheti a felépülést.

(forrás: femina.hu)404