Milyen az ideális koleszterinszint?

A koleszterinszintet a vérben lévő összes koleszterin mennyisége adja. Megkülönböztetünk HDL-koleszterint (High Density Lipoprotein), azaz jó koleszterint és LDL-koleszterint (Low Density Lipoprotein), azaz rossz koleszterint.

LDL

A vérben az LDL tartalmazza a koleszterin nagy részét, és szállítja azt a májtól a test különböző szerveihez. Ha azonban a véráramban túl sok az LDL, akkor a vérben keringő felesleges LDL szemcséket felveszik a falósejtek, majd beépülnek az erek falába. Így idővel lerakódások képződnek az érfalakon, melyek az ereket beszűkítik, és akadályozzák a szövetek vérellátását.

HDL

A HDL kisméretű, koleszterintartalmú szemcséket jelent, melyeknek különleges tulajdonságuk az, hogy az érfalban már lerakódott koleszterint is képesek felvenni, és azt a májhoz szállítani. A máj ezt kiválasztja, így a szervezet megszabadul ezek káros hatásaitól.

A koleszterinszint ideális értéke

A koleszterinszintnek nincs egységes standard értéke. Sokszor attól függ, milyennek értékelik a koleszterinszintet, hogy vannak-e további kockázati tényezők, melyek érelmeszesedés kialakulásához vezethetnek. Ilyen például a túlsúly, a dohányzás, a magas vérnyomás vagy a diabétesz.

Van-e kockázati tényező? LDL mg/dl (mmol/l) HDL mg/dl (mmol/l)
Nincs kockázati tényező < 160 (4,1) > 40 (1,0)
Van kockázati tényező < 130 (3,4) > 40 (1,0)
Érbetegségek (pl. koronáriás szívbetegség) < 100 (2,6) > 40 (1,0)

 

A koleszterinszint az ujjbegyből vett egyetlen vércseppből kimutatható, tehát egy néhány perces procedúrával évek szenvedéseit előzhetjük meg. A háziorvosunk gond nélkül felírja a vizsgálatot, de most már az egész ország területén vannak ingyenes mozgó laborok, ahol ezt megmérik. A magas koleszterinszint sajnos leginkább a génektől függ. De ha valaki túlzásba viszi az állati eredetű zsírok és az egyszerű cukrok bevitelét, és emellett mozgásszegény életmódot is folytat, akkor előbb vagy utóbb magas lesz a koleszterinszintje, függetlenül attól, hogy a génjei mivel ajándékozták meg. (forrás:webbeteg.hu, vitalland.hu)

Ha családjában magas koleszterinszinttel küszködő személyek vannak, építse be étrendjükbe sárgaborsólisztünket, mely egyszerre csökkenti a koleszterinszintet és a magas vérnyomást is!
Sárgaborsólisztünkről bővebb információt itt talál: http://www.primaegeszseg.hu/sargaborsoliszt/404