Mi is az a Pilates?

“Közérzeted 10 alkalom után jelentősen javul, Tested 20 óra után megszépül, és 30 óra után teljesen átalakul…” De miről is beszélt pontosan az 1900-as évek elején ez a német úriember? A spinning után most egy másik mozgásformának néztünk utána!

A Pilates segít karcsúságunk megőrzésében és izomzatunk feszessé tételében. A módszer lényege, hogy olyan egyenletes, fokozatosan felépített gyakorlatokból áll, amelyek elősegítik izomzatunk harmonikus egységként történő működését. Egyúttal magába foglal egy olyan speciális légzéstechnikát, melynek segítségével nemcsak a szervezet oxigénellátása növelhető, hanem a fizikai teljesítmény is jelentősen fokozható. Joseph Pilates több mint 500 különböző gyakorlatot fejlesztett ki. A talajon végezhető gyakorlatok mellett a tréning magába foglal speciális gépeken végezhető gyakorlatokat is. Ezek segítségével lehetővé válik az izomzatnak a szokványos ízületi terheléstől eltérő, nyújtással egyidejű erősítése.

Kinek javasolt?
Az USA-ban már hosszú évek óta gyakorolják a Pilates-módszert, ami rendkívül népszerű a fitneszt kedvelők, színésznők, táncosok, menedzserek körében, és Európában is egyre nagyobb teret hódít. A módszer célja egy sportos, vékony testalkat felépítése, valamint a szép tartás és tudatos mozgás elsajátítása. Egyre gyakoribb ugyanakkor a különböző izomgörcsök, hátfájdalmak elleni prevenciós alkalmazása. Ezeket a panaszokat a helytelen testtartás (pl. ülőmunka) okozhatják, így az átlagemberek is szívesen végzik.Más testformáló módszerekkel szemben amelyek mindenekelőtt az izomtérfogat növelésére törekednek, a Pilates a hosszú,  szálkás izomzat kidolgozását célozza meg.

Mi a Pilates hatása?

A gyakorlatok főként a mély hasizom és a hátizom megerősítésére, stabilizálására, az erős és karcsú végtagok kialakítására koncentrálnak. A vázizomzat megerősítése során a gerinc, a csípő és a vállízület mozgékonyabbá válik.

Az izomzat esztétikus kidolgozottságát az edzés során harmonikusan váltakozó erősítő-nyújtó gyakorlatokkal érjük el. Az edzés során történő tudatos légzés segíti koncentrációs készségünket, növeli teljesítőképességünket. A több mint 500 gyakorlat mindegyike megdolgoztatja a has, hát, csípő és fenékizomzatot.  A koncentrált mozgás-koordináció és a tudatos légzés testi-lelki felfrissülést hoz hétköznapjainkba.

Mi a különbség a Pilates és a Jóga között?

Mindkét mozgásrendszer lényege a tudatos testhasználat kifejlesztése. Mindegyik nagy hangsúlyt fektet a mély, koncentrált légzéssel összekapcsolt, főként nyújtó gyakorlatokra. Amíg viszont a jógában a  mozdulatok célja bizonyos speciális pózokban való megmaradás, addig a pilates tudatosan az anatómiára épülő mozdulataival dinamikus átmenetet valósit meg a speciális rendszerben felépített mozdulatok között. A pilates attól különleges, hogy egyénre szabott gyakorlataival teljes testi-szellemi fittség érhető el és tartható fent.

(forrás: szantal.hu)404