Rizs, a koleszterincsökkentő

A rizs egyik legnépszerűbb alapanyagok közé tartozik és szinte minden ételünkhöz illik köretként. De nem csak ezért érdemes sokat fogyasztanunk belőle, hanem azért is, mert remek hatással van a szervezetünkre.

A rizs Dél-Ázsiában őshonos növény, főleg a szubtrópusi területeken érzi otthon magát, mivel nagy vízigénnyel rendelkezik. Azonban ma már a világ más területein, – köztük nálunk is az Alföld egyes részein – termesztik a rizst. Magyarországon a X. századtól vált népszerűvé a rizs fogyasztása.

 

Protein forrás

A rizs egyik nagy előnye, hogy nagyon magas a protein tartalma, így a húsok mellett az egyik legkiválóbb fehérjeforrás. Nem véletlen, hogy a szegényebb országok lakossága is főleg a rizs fogyasztásával pótolja a fehérje hiányát a táplálkozásukban. Az egyik fontos tulajdonsága ennek a fehérjének, hogy még azok is nyugodtan fogyaszthatják, akiknek ételallergiája van, ugyanis hipoallergén tulajdonságokkal rendelkezik a rizs.

 

Ásványi anyagokban gazdag

Főleg vasat, foszfort és magnéziumot tartalmaz. Ezen kívül található benne kalcium, kálium és nátrium is. Éppen ezért a magas vérnyomásban szenvedőknek, illetve szívelégtelenség esetén különösen érdemes fogyasztani. De vízhajtó hatása miatt az ödémás láb és a különböző vizesedéssel járó panaszok esetén is hatásos csodaszer lehet.

A rizsnek többféle változatát is ismerjük. A fehér rizs mellett a barna rizs kifejezetten hatásos segítség lehet hajhullás ellen, illetve különböző bélgyulladások esetén is érdemes minél többet fogyasztani belőle.

 

Allergiásoknak is

Nagyon fontos, hogy aki például laktózérzékeny, annak a rizstej az egyik olyan lehetősége, amellyel kiválthatja a tej használatát a különböző ételek elkészítésekor. Ráadásul nagyon fontos aminósavakat tartalmaz, így nem csak az allergiások számára ajánlatos a fogyasztása.

 

Koleszterinbarát

Számos jótékony hatása mellett érdemes kiemelni, hogy a rizs koleszterinmentes, így azoknak, akiknek a koleszterinszintjükkel van problémája, az egyik legjobb táplálék. Ezen kívül pedig segíti a szervezet méregtelenítését úgy, hogy eltávolítja a szervezetből a káros zsírokat. (forrás: femcafé.hu)

 

Tudtad, hogy az Egészség és Szépség Gabonaőrlemény Normál és Kímélő változata is tartalmaz rizst?404